Zagraniczne staże młodzieży z Zespołu Szkół nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
W dniach od 29 stycznia 2018 do 23 lutego 2018r. (4 tygodnie) odbywał się staż w Niemczech (Turyngia) dla uczniów klas gastronomicznych i budownictwa z Zespołu Szkół nr 2 Centrum Kształcenia Praktycznego im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie. Staż ten odbył się w ramach projektu „Europa kształci - umiędzynarodowienie szkolnego kształcenia zawodowego” finansowanego z projektu Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego, realizowanego ze środków PO WER na zasadach programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenie Zawodowe, numer projektu PO WER 2016-1-PL01-KA102-024786.
W tym czasie wyjechało 22 uczniów z klas I II i III. Projekt ten był ogromnym wyzwaniem dla wyjeżdżających, gdyż nie tylko musieli opuścić domowe pielesze na 4 tygodnie i wyjechać ponad 1000 km do innego kraju, to dodatkowym wyzwaniem dla nich było to, że musieli pracować w parach, które były niejednokrotnie rozlokowane w odległości ponad 100 km od siebie. Taka forma stażu była testem ich odwagi, samodzielności i zaradczości. Wszyscy uczniowie zdali ten test wręcz celująco. Nawiązali wiele nowych znajomości i kontaktów „biznesowych”. Kilkoro z nich otrzymało oferty pracy od zaraz w miejscach stażu. Z naszych wspólnych rozmów z uczniami wynikało, że oczywiście skorzystają z oferty już w najbliższe wakacje, a część wiązała z tymi ofertami większe nadzieje na przyszłość po zakończeniu szkoły.

Uczniowie z kierunku gastronomia pracowali w takich hotelach jak:
- Posthotel Rotenburg, Rotenburg an der Fulda
- Kulturhotel Kaiserhof, Bad Liebenstein
- Hotel "Rennsteig", Masserberg
- Waldhotel Berghof, Luisenthal
- Freizeithotel "Rhön-Feeling", Bernshausen
- Brauhaus "Zum Löwen", Mühlhausen/Thüringen
- Gasthof Thüringer Waldblick, Boxberg, Leinatal
- Hotel "Herzog Georg", Bad Liebenstein
Natomiast uczniowie technikum budownictwa pracowali w miejscowości Eisenach remontując zabytkowe kamienice i okoliczne szkoły.
Oczywiście na wyjeździe uczniowie nie tylko pracowali ale mieli też okazje zwiedzać przepiękne tereny Turyngii.
W całym projekcje trwającym 21 tygodni od 2016-10-01 do 2018-06-30 wzięło udział 39 uczniów z klas technikum żywienia i usług gastronomicznych, budownictwa, zasadniczej szkoły zawodowej - kucharz i branżowej szkoły I stopnia - kucharz. |