14 czerwca odbyły się zajęcia praktyczne w ramach projektu „Tradycyjne Produkty-Nowoczesna Kuchnia Polska”.

Pierwsza część zajęć /przygotowanie części teoretycznej–prezentacji i pracowanego przepisu kulinarnego/ odbyła się 28 maja.

Projekt realizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.  W naszej szkole był on prowadzony przez p. Iwonę Kiełt i p. Elżbietę Buczek nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z 12 osobową grupą uczniów. Uczniowie przygotowali wiele ciekawych przepisów i wykonali je praktycznie.

Po zakończeniu warsztatów zgłoszono trzy grupy uczniów do udziału w II edycji Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty zarejestrowane w UE jako Chroniona Nazwa Pochodzenia(ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne(ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność(GTS).

Organizatorem Konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW). Na zlecenie MRiRW Konkurs organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL).

Tekst i zdjęcia:
Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek