Nowością w tegorocznym konkursie organizowanym przez Centrum Sportu i Kultury w Garwolinie  była kategoria dla szkół średnich. Uczniowie mieli za zadanie upieczenie świątecznych mazurków. Jury podczas wybierania laureatów prac kierowało się jedynie walorami wizualnymi wypieków. Za to podczas wernisażu kosztować je mógł każdy i jak zgodnie podkreślali uczestnicy wydarzenia – smak wszystkich mazurków zasługiwał na nagrodę.

Nie mogło zabraknąć naszych uczniów . Zajęli czołowe miejsca oraz wyróżnienia. Oto oni:

22 kwietnia młodzież z Zespołu Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie wzięła udział  w akcji "Sprzątamy dla Polski". Akcja objęta została honorowym patronatem m. in. Prezesa Rady Ministrów oraz Ministra Edukacji i Nauki.

Celem wydarzenia było promowanie międzypokoleniowej odpowiedzialności obywatelskiej, w tym zwłaszcza w wymiarze odpowiedzialności i świadomości ekologicznej.  Akcja polegała na zorganizowanej zbiórce śmieci z terenów zielonych, co bezpośrednio oddziałuje na stan estetyczny lokalnych środowisk. W ramach akcji uczniowie klasy 1TI posprzątali park przy szkole. Osobą koordynująca była Pani Elżbieta Marciniuk przy współpracy Pani Andżeliki Papiewskiej i Pana Macieja Antonika.

7 kwietnia w Grodzisku Mazowieckim odbył się konkurs  - „Regionalne podróże kulinarne  - Bądź zdrów, bądź wege”.

Konkurs skierowany był do uczniów klas gastronomicznych. Składał się z części teoretycznej, w której należało wykazać się wiedzą z technologii gastronomicznej i zasad żywienia ze szczególnym uwzględnieniem wegetarianizmu i jego odmian. Część praktyczna polegała na opracowaniu własnych receptur na zakąskę gorącą i deser w wersji wege. Ewelina  przygotowała pasztet z soczewicy z pastą ze szpinaku i awokado oraz deser  - mini serniczki czekoladowo –orzechowe z musem z owoców leśnych.

Dyrekcja szkoły informuje, że w dniu 15 kwietnia (piątek) szkoła będzie nieczynna.