- Szczegóły
Czytanie książek niewątpliwie ma pozytywny wpływ na rozwój potencjału intelektualnego oraz poznawczego każdego człowieka, a szczególnie młodego, który nabywa wiedzę i umiejętności. Dlatego każda biblioteka, również szkolna walczy o czytelnika.
Nasza szkolna biblioteka pozyskała w 2021 dotację z NPRCz 2.0 na kwotę 15 000 zł (technikum).
- Szczegóły
Zespół Szkół nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie uczestniczy w realizacji projektu Nr RPMA.10.03.01-14-9213/17 pn. „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”. Projekt ten jest realizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Realizowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej X Edukacja dla rozwoju regionu, Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe, Poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020.
Całkowita wartość projektu: 119 999 576,40 PLN
Wysokość dofinansowania z Funduszy Europejskich: 95 999 661,12 PLN
Wartość dofinansowania w ramach projektu dla szkół prowadzonych przez Powiat Garwoliński to 3.849.755,22 zł.
- Szczegóły
W piątek 10 grudnia odbył się bufet charytatywny dla Piotrusia Talarka maluszka z Górzna , który walczy z guzem mózgu.
Podczas sprzedaży ciast, deserów, pierników i pierniczków w wykonaniu nauczycieli i uczniów klas gastronomicznych zebraliśmy 1463,05 zł. Pieniądze w całości zostały wpłacone na konto fundacji „Zobacz mnie” z tytułem „Piotr Talarek”. Wszystkim zaangażowanym w przygotowanie bufetu jak i kupującym serdecznie dziękujemy.
- Szczegóły
W czwartek 2 grudnia klasy 3K_G i 2TŻiUG wzięły udział w warsztatach czekoladowych w ramach zajęć na pracowni gastronomicznej.
Uczniowie poznali technikę temperowania czekolady oraz proces przygotowania pralin z różnymi nadzieniami tzw. genachem. W trakcie zajęć wykonali praliny kawowe i piernikowe oraz czekolady zdobione owocami liofilizowanymi. Wszystko to zrobili pod czujnym okiem Pani Agaty Nowickiej właścicielki lodziarni Amarante . Amarante słynie z wytwarzania metodą rzemieślniczą doskonałych lodów i pralin i innych pyszności z czekolady. Za poświęcony czas i solidną porcję wiedzy o czekoladzie składamy serdeczne podziękowania Pani Agacie. Mamy nadzieję na dalszą współpracę i możliwość poszerzenia wiedzy i umiejętności z zakresu wyrobów czekoladowych.
Strona 74 z 115