15 grudnia 2021r. (środa) o godzinie 17.00-18.15 odbędą się wywiadówki klas czwartych i zebrania z rodzicami klas pierwszych, drugich i trzecich Technikum i Branżowej Szkoły I stopnia.

23 listopada uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w pokazie filmów rosyjskich Sputnik 2021 w warszawskim kinie Luna.

Przed pokazem podziwialiśmy świąteczne ozdoby na starówce, a po odwiedziliśmy Arkadię.

W ramach obchodów 10-ciolecia szkolnego koła Detektywi Zdrowej Żywności w dniu 23 listopada 2021 r.  dzięki pomocy pana Waldemara Żabczyńskiego zostały zorganizowane w ZS nr2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie  warsztaty piekarnicze,  w których wzięli udział uczniowie klas 1 i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych  oraz 2 Kucharz.

Piekarnia Żabczyńscy  łączy  nowoczesne wyposażenie z tradycyjną technologią wypieku. Kwas naturalny prowadzony tradycyjną metodą stanowi podstawę w produkcji chleba. Zakład oferuje szeroką gamę asortymentu piekarniczo-cukierniczego. Podkreślić należy to, że piekarnia nie używa w swojej produkcji substancji przedłużających trwałość. Dzięki wprowadzonym systemom zarządzania jakością, produkty piekarniczo-cukiernicze charakteryzują się wysoką i powtarzalną jakością zarówno zdrowotną jak i sensoryczną. Najważniejszym celem i dążeniem Firmy jest satysfakcja i zadowolenie Klienta.

Uczniowie klasy 2 tżiug uczestniczyli w warsztatach wytwarzania czekolady w Manufakturze Czekolady „ Chocolate story”  w Warszawie .

Spotkanie rozpoczęło się od omówienia powstawania czekolady od uprawy roślin, zbioru ziaren i ich  przerobu . Uczestnicy mogli spróbować smaku ziarna kakaowca i naturalnej płynnej czekolady. Zobaczyli jak odbywa się proces temperowania czekolady. Następnie stworzyli własne tabliczki czekolady. Dodatkowych wrażeń uczestnikom dostarczył spacer w malowniczych  Łazienkach Królewskich.