- Szczegóły
W ramach obchodów 10-ciolecia szkolnego koła Detektywi Zdrowej Żywności w dniu 23 listopada 2021 r. dzięki pomocy pana Waldemara Żabczyńskiego zostały zorganizowane w ZS nr2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie warsztaty piekarnicze, w których wzięli udział uczniowie klas 1 i 3 technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz 2 Kucharz.
Piekarnia Żabczyńscy łączy nowoczesne wyposażenie z tradycyjną technologią wypieku. Kwas naturalny prowadzony tradycyjną metodą stanowi podstawę w produkcji chleba. Zakład oferuje szeroką gamę asortymentu piekarniczo-cukierniczego. Podkreślić należy to, że piekarnia nie używa w swojej produkcji substancji przedłużających trwałość. Dzięki wprowadzonym systemom zarządzania jakością, produkty piekarniczo-cukiernicze charakteryzują się wysoką i powtarzalną jakością zarówno zdrowotną jak i sensoryczną. Najważniejszym celem i dążeniem Firmy jest satysfakcja i zadowolenie Klienta.
- Szczegóły
Uczniowie klasy 2 tżiug uczestniczyli w warsztatach wytwarzania czekolady w Manufakturze Czekolady „ Chocolate story” w Warszawie .
Spotkanie rozpoczęło się od omówienia powstawania czekolady od uprawy roślin, zbioru ziaren i ich przerobu . Uczestnicy mogli spróbować smaku ziarna kakaowca i naturalnej płynnej czekolady. Zobaczyli jak odbywa się proces temperowania czekolady. Następnie stworzyli własne tabliczki czekolady. Dodatkowych wrażeń uczestnikom dostarczył spacer w malowniczych Łazienkach Królewskich.
Strona 76 z 116